Ízelés

Az erdő ízei

A nyelv a szájüregben elhelyezkedő izmos, jó vérellátású szerv. A nyelv fontos szerepet tölt be a rágás folyamatának elősegítésében és az ízlelésben.

A ízlelő/kóstoló gyakorlatok segíthetnek koncentrációnkban és hogy a pillanatban jelen legyünk. Azáltal, hogy figyelmünket a kóstolás érzékszervi élményére összpontosítjuk, tudatosíthatjuk  gondolatainkat, érzéseinket és testérzetünket, ami segíthet a természetes nyugalom kialakításában és a stressz csökkentésében. A gyakorlatok javíthatják ízlelésünket és szaglásunkat, ezáltal jobban ráhangolódhatunk a különböző ételek és italok finom íz- és illatbeli különbségeire. Ha jobban odafigyelünk ételeinkre, nagyobb átéléssel ízleljük meg és élvezzük azokat, ahelyett, hogy megszokásból fogyasztanánk. Ha megtanuljuk értékelni a kóstolás érzékszervi élményét, jobban megbecsülhetjük az élet apró örömeit. Ez segíthet a pozitívabb szemlélet kialakításában és az élet teljesebb megélésében.