Szaglás

Az erdő illata

Szagold meg az erdőt! A szaglás "fürdőmedencéje"

Az orron keresztül jut a levegő a légzőrendszerbe, és ez a szaglás szerve is. Az orr a bejutó levegőt megtisztítja, felmelegíti és nedvesíti.

A légzés nagyon fontos, mégis sokan lélegzünk helytelenül. Felületesen vesszük a levegőt, ami azt jelenti, a szükségesnél rövidebb és sekélyebb a légzésünk, ami nem teszi lehetővé az oxigén és a szén-dioxid teljes cseréjét a tüdőben. Ennek eredményeként kevesebb oxigén kerül a tüdőből a véráramba, és kevesebb oxigénnel teli vér jut a szervezetbe, valamint a szövetekbe. A krónikus felületes légzés további stresszt jelenthet a szervezetnek, és idővel hozzájárulhat a fáradtság érzéséhez, a szorongáshoz és egyéb egészségügyi problémákhoz.

Ezzel szemben a mély légzés lassabb, elnyújtott lélegzetvételt jelent, amely teljesen kitágítja a tüdőt, így lehetővé teszi, hogy több oxigént szállítson a véráramba.

Ha a légzésen, szagláson keresztül elmélyítjük a természettel való kapcsolatunkat, az erdei fürdőzés során fokozott érzékszervi élményben lehet részünk. A szaglás szorosan kapcsolódik az agy limbikus rendszeréhez, amely szerepet játszik az érzelmi feldolgozásban és a stresszreakciókban. Az erdőben található természetes illatanyagok belélegzésével serkenthetjük a limbikus rendszert és segítünk csökkenteni a stresszt. A kutatások kimutatták, hogy az erdőkben megtalálható természetes illatok pozitív hatással lehetnek a hangulatra, beleértve a szorongás és a depresszió csökkentését. A fák fitoncidokat bocsátanak ki, melyek természetes olajok, amelyek csökkentik a stresszt, csökkentik a vérnyomást és erősítik az immunrendszert. A szaglásra, légzésre  összpontosító erdőfürdő gyakorlatok beiktatásával javíthatjuk általános hangulatunkat és közérzetünket. A gyakorlatok segíthetnek az éberség és a jelen pillanat tudatosságának fejlesztésében. Az erdőben található természetes illatokról kimutatták, hogy speciális egészségügyi előnyökkel járnak, például erősítik az immunrendszert, javítják a légzőfunkciókat és csökkentik a gyulladást. Ha belélegezzük ezeket az illatokat a sinrin joku gyakorlatok során, akkor általános testi egészségünket is támogathatjuk.

Ebben a "medencében" az erdő illatait érezzük.